Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

Erre figyeljen, aki horgászik! - Így változhatnak az idei szabályok

A kifogás időpontjaként rögzítetni kell az órát és a percet is

A darabszám-korlátozás alá eső halfajok kifogásakor kivétel nélkül minden vízterületen be kell majd írni a fogás időpontját (óra, perc) is. Eddig a legtöbb vízterületen csak a hónapot és a napot kellett rögzíteni a fogási naplókban. Udvari Zsolt szerint a módosításra azért van szükség, hogy a halőrzési ellenőrzések hatékonyabbá váljanak. Az óra és a perc bejegyzésének megkövetelésével ugyanis kiküszöbölhetővé válik, hogy egy naptári napon belül valaki többszöri halőri ellenőrzés mellett is a napi kvóta többszörösét fogja ki – állította a főosztályvezető.

A fogási napló új, 2015-re szánt formájának tervezetében az óra és a perc rögzítésére szolgáló rubrikák már szerepelnek, de az ilyen részletességű bejegyzés csak a vhr módosítása után lesz kötelező. A gyakorlatban az órát és a percet is akkor kell majd a fogási naplókban beírni, amikor a horgászok a megtartani kívánt, darabszám-korlátozás alá eső halat kifogják. A hal megfogása és visszaengedése céljából - úgynevezett „catch and release" módon fogott -, azonnal visszaengedett darabszám-korlátozással védett halakat a fogási naplókba továbbra sem kell beírni.

Öröknaptár a fogási naplókban

A fogási naplóban jelenleg szereplő éves naptár, amelyben a horgászattal töltött napokat kell bejelölni a tevékenység megkezdése előtt, 13 hónapra kiterjedő öröknaptárrá válik. Ennek oka, hogy az állami horgászjegy ma már nem 12 hónapra – tehát egy naptári évre –, hanem a kiváltását követő év január 31-ig érvényes, így az állami horgászjegyhez közvetlenül kötődő fogási napló használhatóságát is ki kell terjeszteni.

A fogási napló következő év január 31-ig kibővített használhatóságának alapfeltétele, hogy ne 12 hónapos – január 1-jétől december 31-ig terjedő –, hanem 13 hónapos, azaz január 1-től a következő év január 31-ig terjedő naptárat tartalmazzon. Az öröknaptár csak a hónapok napjait tartalmazza (februárban 29-et), a hét napjainak megnevezését nem. Ezért az ilyen típusú naptárat nem kell az adott évhez igazítani, hanem a fogási napló állandó, változtatást évről- évre nem igénylő része lehet.

Milyen büntetést kap, aki nem jelöl?

A halgazdálkodási törvény folyamatban lévő módosítása arra is kiterjed, mekkora büntetésre számíthat az, aki a horgászattal töltött napokat a fogási naplóban nem jelöli . A tervek szerint a hatóságok első alkalommal nem szabnak ki halvédelmi bírságot azokkal szemben, akik a halfogási tevékenység megkezdésének rögzítését elmulasztják, hanem csak figyelmeztetik az érintetteket. Később azonban a szabálytalankodók legkevesebb 10 ezer forintos büntetésre számíthatnak, hiszen ekkora a halvédelmi bírság legkisebb összege.

Mit kell használni a fogási naplók kitöltéséhez?

A jogszabály-módosítások azt is egyértelműsítik majd, hogy a fogási napló bejegyzéseit mindenképpen tollal, kitörölhetetlen módon kell rögzíteni a jövőben. Erre a főosztályvezető szerint az utóbbi időszakban megnövekedett visszaélések gyakorisága miatt van szükség.

Csalizás idegenhonos halfajokkal

A jelenlegi szabályozás azt írja elő, hogy idegenhonos halfajokkal kizárólag azon a halgazdálkodási vízterületen lehet horgászni, ahonnan a csalihalakat kifogták. A jövőben e rendelkezés csak az élő csalihalakra terjed majd ki, vagyis élettelen állapotban idegenhonos halfajokat (például a gyakran alkalmazott ezüstkárászt) is bárhol lehet majd használni csaliként.

Nem változnak a tilalmi idők és a napi kvóták

A jelenlegi tervek szerint a napi kifogható halkvóták és a tilalmi idők nem változnának a tavalyi országos-általános szabályozáshoz képest – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak Udvari Zsolt. Ugyanakkor számítani lehet arra, hogy halgazdálkodásra jogosultak saját hatáskörükben a jogszabályi korlátozásoknál szigorúbb helyi kvótákat léptetnek életbe 2015-ben. Ez lesz a helyzet például a Balatonon, ahol maximálják a kifogható nemes halak éves darabszámát. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a Tisza-tavon szintén durva szigorításokat vezetnek be.

Feláll a „halkommandó”

Állami halászati őri csoportot hoz létre az idén az agrártárcához tartozó Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – derült ki az agrárszektor.hu korábbi cikkéből. Az állami őrök bárhol és bármikor ellenőrizhetnek majd, akár razziaszerűen is. A minisztérium szerint fontos, hogy mostantól a halgazdálkodó szervezetektől független, állami alkalmazású és országos illetékességű halőrzési csoport is működjön az országban.

 

Az orvhalászat bűncselekmény leszAz Új Büntető Törvénykönyv tervezetébe a természetes vizek halállományát féltők, óvók megelégedésére be fog kerülni az orvhalászat bűncselekménye. Az elmúlt időszakban sok esetben váltott ki a horgásztársadalomban is felháborodást, hogy a halászati őrök, vagy a rendőrség által orvhalászaton tetten ért személyek viszonylag enyhe pénzbírsággal, vagy büntetéssel úszták meg a nem egyszer jelentős értekre elkövetett tettüket. Ezen a helyzeten javított az, amikor az orvhalászat bűncselekménye már a Btk. állatkínzás fejezete alapján büntethető volt. Néha ez a büntetési lehetőség sem hozott igazi eredményt és a rendőrhatóságnak különös gondossággal kellett nyomoznia és a bűntető eljárást előkészítenie. Remélhetőleg az új szabályozás már sokkal több esetben teszi lehetővé majd a bűntető eljárások indítását és ezek példamutató eredményei az egyre nagyobb mértékben terjedő orvhalászati bűntettektől visszatartó erejű lesz. Bízunk abban, hogy nemcsak az orvhalászat, hanem a hátterében megbúvó - orvhalászatra késztető - illegális halfelvásárlás és halkereskedelem is visszaszorításra kerül.

Új Btk. orvhalászatra vonatkozó előírás tervezete és indoklása
a XXIV. Fejezethez
(A környezet és a természet elleni bűncselekmények)

A fejezet alá tartozó tényállások igen sokrétűek, vannak azonban olyan közös jellemzők, amelyek miatt egy fejezet alá vonhatók. Ilyen közös jellemző, hogy a környezetet és a természetet, valamint azok elemeit védik (ld. környezetkárosítás, természetkárosítás). Az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezése bűncselekményeknek a környezetvédelmi fejezetben történő elhelyezését az azonos jogi tárgy, az állatok kímélete, a velük való humanitárius bánásmód indokolja. Ez ugyanis szoros összefüggést mutat a környezetkárosításban szereplő élővilág, valamint a természetkárosításban szereplő növények és állatok védelmével. Ugyanez indokolja az új tényállások, az orvvadászat és az orvhalászat tényállás megalkotását.

A fejezet alá tartozó bűncselekmények pl.:
- környezetkárosítás,
- természetkárosítás,
- állatkínzás,
- orvvadászat,
- orvhalászat,
- tiltott állatviadal szervezése
...

Az Előterjesztés a hatályos Btk-tól eltérően, az állatkínzás tényállásából kiemelve új tényállásokat alkot orvvadászat, illetve orvhalászat címmel. Ennek indoka egyrészt, hogy sem a jogosulatlan vadászat, sem az állatkínzás tényállásban szereplő magatartások nem pontosan illeszkednek a háttérjogszabályhoz, másrészt az állatkínzás esetében tartalmilag sem oda illenek, hiszen nem kínzásról van szó. A tervezetben a törvény egyeztetési, előkészítési folyamatában a 272. §-ban többek között a következő olvasható: Aki halászatra jogosító okmányok hiányában halászhálóval vagy más halászati eszközzel - a horgászatot kivéve - halászik, illetve a külön jogszabályban meghatározottak szerinti tiltott halászati eszközzel, tiltott halászati módon vagy halászati kíméleti területen halászik vagy horgászik, a bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: mohosz.hu

Balatoni Horgászrend 

Jelentős szigorítások léptek életbe a Balaton horgászrendjével kapcsolatba, mely érinti az éjszakai horgászatot, a halradar használatát, a nyíltvízi horgászat idejét, a kifogható halak mennyiségét, a szoktató etetést és még egy sor más dolgot is. Igazából nem kívánom kommentálni döntse el ki-ki maga, hogy jogos-e a szigorítás. És most beollózom a 2012-es Balaton horgászrendet.

1. A Balatonon és vízrendszerén – a területi engedélyeken feltüntetett vízterületeken – csak érvényes állami horgászjeggyel és területi engedéllyel szabad horgászni.

2. A horgászat megkezdése előtt meg kell ismerni, és a horgászat során be kell tartani a helyi horgászrendet.

3. A horgász, a horgászat ellenőrzésére jogosult személy (rendőrség, halászati hatóság, halőr, mezőőr, természetvédelmi őr), felszólítására köteles a horgászatra jogosító iratait, fogási naplóját, személyazonosító okmányát felmutatni, illetve járműve átvizsgálását biztosítani.

4. Március 1. – március 31. közötti időben ragadozó halakra horgászni TILOS!

5. Április 1. – április 30. közötti időben csak partról lehet horgászni. Ebben az időszakban vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.), fürdőeszközről, illetve parti bejáróval nem rendelkező víziállásról (stégről) horgászni TILOS!

6. Október 15. – március 31. közötti időben a vermelő halállomány védelme érdekében halradar használata TILOS!

7. Október 15. – március 31. közötti időben vízijárműről (vitorlás, csónak, stb.) csak 04-22 óráig lehet horgászni, az éjszakai horgászat TILOS! A parti horgászatot e korlátozás nem érinti.

8. A felnőtt horgász naponta legfeljebb 5 db méretkorlátozással védett halat foghat, ebből legfeljebb 3 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kiló feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kilós határt, megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot.

A méretkorlátozással nem védett halakból naponta 10 kg-ot foghat.

9. Az ifjúsági horgász naponta legfeljebb 3 db méretkorlátozással védett halat foghat, ebből legfeljebb 2 db tartozhat egy fajhoz, de egy fajból sem foghat összesen 10 kiló feletti mennyiséget. Ha egy hallal átlépi a 10 kilós határt, megtarthatja, de arra a halfajra aznapra be kell fejeznie a horgászatot.

A méretkorlátozással nem védett halakból naponta 5 kg-ot foghat.

10. A gyermek horgász méretkorlátozással védett halat nem foghat, a méretkorlátozással nem védett halakból naponta 3 kg-ot foghat.

11. 24 órás jeggyel összesen a törvény által egy napra meghatározott darabszám fogható!

12. 72 órás jeggyel összesen a törvény által három napra meghatározott darabszám fogható!

13. A Kis-Balatonon naponta egy db méretkorlátozással védett ragadozó hal fogható.

14. A felnőtt horgász egy időben két horgászbottal, botonként maximum három horoggal horgászhat.

15. Az ifjúsági horgász egy időben egy horgászbottal, azon maximum két horoggal horgászhat.

16. A gyermek horgász egy időben egy horgászbottal, egy horoggal és kizárólag úszós felszereléssel horgászhat.

17. A Balatonon kizárólag a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kiadott fogási napló érvényes, a kifogott halakat ebbe kell beírni.

18. A horgászat megkezdésekor a horgász köteles megjelölni a fogási naplóban az adott napot. Vízijárművel (vitorlás, csónak, stb.) az indulás számít a horgászat megkezdésének, ekkor kell bejelölni a napot.

19. A méretkorlátozással védett halakat a fogási naplóba a fogást követően azonnal be kell írni. A többi halat (garda, egyéb halfajok)a horgászat befejezése után, de a vízpart elhagyása előtt kell beírni a fogási naplóba.

20. A fogási naplóban jelezni kell a méretkorlátozással védett halak fogásának időpontját (dátum, óra, perc).

21. A fogási naplóban a fogás helyét vezetni kell, a Balaton esetében azt a települést kell megjelölni, amelynek partszakaszán a horgász horgászik, nyíltvízi (vízijárműről történő pl: vitorlás, csónak, stb.) horgászat esetén azt a települést, ahol van a kikötő, amelyből indult.

22. Azt a kifogott halat, amely valamely korlátozás miatt visszabocsátandó a vízbe, kíméletesen és azonnal vissza kell engedni, akkor is, ha sérült vagy esetleg elpusztult.

23. Tilos a megfogott halak kínzása. A kifogott halakat a horgászhely elhagyásáig élve kell tartani, vagy azonnal meg kell ölni.

24. A szabályosan kifogott és elvinni kívánt, méretkorlátozással védett halat a horgász még a vízparton köteles gyorsan és kíméletesen megölni, az élő hal szállítása TILOS!

25. A kifogott és szákba, pányvára, bilincsre helyezett halat kicserélni, később visszaengedni tilos. A visszaengedni kívánt halat a fogást követően a legrövidebb időn belül el kell engedni.

26. A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

27. A horgászzsákmányt a horgász a vízparton nem ajándékozhatja el!

28. Tilos a behordás vagy más eszközzel történő bejuttatás (pl: etetőhajó), a csalit csak dobással lehet eljuttatni a meghorgászni kívánt területre.

29. A haltelepítési pontokon elrendelt eseti időszakos tilalmak betartása kötelező.

30. Horgászat közben a horgászhelyet elhagyni, a bevetett horgászbotokat őrizetlenül hagyni, illetve felügyeletüket másra bízni tilos.

31. Szigorúan tilos az un. gereblyéző horgászmódszer és minden olyan módszer alkalmazása, amely során a horgot kívülről akasztják a hal testébe.

32. A kívülről akadt halat megtartani TILOS!

33. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a horgászhely kivilágítása kötelező.

34. Az őshonos halállomány védelme miatt razbórát, ezüstkárászt a Balatonba engedni, azzal csalizni SZIGORÚAN TILOS!

35. Tilos a vízi és vízparti növényzet csonkítása, kiirtása, a partvédelmet szolgáló építmények megbontása, károsítása.

36. Szennyezett, szemetes horgászhelyen a horgászatot megkezdeni, vagy folytatni tilos. A horgászat befejezése után a horgászhelyet tisztán kell elhagyni.

37. A Balatonon a halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű szoktató beetetése TILOS.

 

 A pangasius-átverés

  
Mintha két malomban őrölnénk. A pangasiushívők szerint a vietnami cápaharcsa húsa "tömör, omlós és hófehér", szinte szálkamentes, és "nincs az a kellemetlen halszaga, mint általában a hazai halaknak". A Mindmegette.hu receptportál "mesterszakácsai" szerint a pangasius "fehérhúsú csodahal", ami "gyerekeknek is ideális".
Szerintem meg büdös, vizenyős ragacs. Nem hal, hanem halipari termék. Annak pedig, aki gyerekeknek ajánlja, büntetésből százszor végig kellene néznie a két hamburgi újságíró (Michael Höft és Christian Jentzsch) A pangasiushazugság (Die Pangasius-Lüge) című horrorfilmjét.
A Mekong-delta partvidékén folyó "tenyésztés" minden képzeletet felülmúl. A szűk halketrecekben (állati és emberi ürülékek között) hatvan-nyolcvan cápaharcsa vergődik egy négyzetméteren. Az állatokat döghússal, dél-amerikai csontliszttel, génmanipulált táppal, szójahulladékkal, szerves szeméttel etetik. Egy pangasiushoz képest a tápos csirke fejedelmi ínyenc. A halakat antibiotikummal tömik, nehogy elpusztuljanak a fertőzött vízben, és kínai injekciókkal kezelik.
Felfedezték, hogy ha az ivarérett példányokat terhes nők vizeletéből kivont hormonnal oltják be, akkor a hal négyszer gyorsabban növekszik, mint természetes környezetében. Az olcsó hal mohó vámszedőinek ez sem elég: a feldolgozás előtt foszfáttal etetik az állatokat, a foszfát ugyanis megköti a vizet, így húszszázalékos súlynövekedés is elérhető fagyasztáskor. Nem árt tehát észben tartani, hogy olcsó halnak híg a leve: ha 1200 forintért vesszük a fagyasztott filé kilóját, akkor 240 forintért vizet vettünk.
Igaz, vietnami vizet. A délkelet-ázsiaiország 2010-ben másfél millió tonna pangasiust exportált. (A kivitel tíz év alatt a hetvenszeresére növekedett.) Mivel a hal az Egyesült Államokban már 2003-ban tiltólistára került - igaz, azonnal elkezdték catfish néven exportálni -, s 2007-ben a WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap is bojkottálta, az új csapásirány Közép-Európa lett. Három éve még azt sem tudtuk, mi az, ma már a balatoni hekksütők is ezt árulják, hiszen olcsóbb, mint a csacsihal.
Ráadásul a pangasius "ásványi-anyag-"és baktériumtartalma sokkal magasabb, mint gondolnánk. Gyerekeknek nem, de kalandvágyóknak melegen ajánljuk. Míg egy balatoni fogas legfeljebb omega-3 zsírsavat, zsírban és vízben oldódó vitaminokat tartalmaz, addig a vietnami cápaharcsában jó eséllyel találhatunk arzént, nehézfémeket, klórvegyületeket, hexaklórbenzolt, poliklórozott bifenileket és más csemegéket.
Aki allergiára vágyik, megkaphatja a trifluralin nevű vegyszert vagy a klóramfenikol antibiotikumot, aki liszteriózisra (bár ez halálos is lehet), annak javasolhatjuk a jól csengő listeria monocytogenes baktériumot. Elvégre a Mekong mégiscsak a bolygó legfertőzöttebb folyója volna, károsanyag-tartalma senkiben sem hagyhat hiányérzetet. Én az ivermectin nevű rovarölő szerrel tálalt pangasiusfilét választanám, praktikusnak tűnik, hiszen nemcsak "hófehér, szálkamentes és olcsó", de egyből kiirtaná a tetveimet is.
Akinek ez a választék sem meggyőző, kattintson rá a Kétes Áruk.hu nevű honlapra, ott 165, pangasiusra vonatkozó élelmiszer-riasztást talál (többnyire laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztva). Aki pedig ezek után is fagyasztott vietnami cápaharcsát vesz, annak csak annyit mondhatunk: jó étvágyat! Bátorsága előtt megemeljük a kalapunkat.
 
Forrás: hetivalasz.hu 
 
 Horgászok, figyelem! - Ne add el a halat ! 
 
Jogszabály-módosítást kezdeményezett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNP), mert egy tavalyi rendelet lehetővé teszi, hogy a horgászok kistermelőként értékesítsék a kifogott halakat. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) indokoltnak ítélte a kezdeményezést. Erről Puskás Zoltán, az állami tulajdonban lévő halászati társaság vezérigazgatója számolt be az MTI-nek.
Az 52/2010(IV. 30.) FVM-rendelet miatt a BHNP már állásfoglalást kért a halászati hatóságtól, kezdeményezve azt is, hogy értelmezzék a kistermelő fogalmát a horgászat esetében. Az új rendelet ugyanis lehetővé tette, hogy egy horgász is kistermelő legyen, a lehetőséggel már több élelmes balatoni horgász is élni kezdett. A rendelet szerint kistermelő az, aki az "általa jogszerűen kifogott hallal, közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el".
A vezérigazgató szerint problémákat okozhat, hogy egy érvényes engedéllyel rendelkező horgásznak a rendelet értelmében lehetősége nyílik évi 6000 kilogrammnyi zsákmányát legalizálni a kiskereskedelemben, holott ekkora mennyiséget horgászati módszerekkel lehetetlen kifogni. Az új rendelet, miközben kiskaput nyitott az illegálisan, illetve a napi mennyiségi korlátozás felett kifogott hal értékesítésére, nincs összhangban a horgászat etikai szabályaival (amely nem támogatja a horgászzsákmány eladását), továbbá az érvényes balatoni területi engedélyekkel sem (amely kifejezetten tiltja a kifogott hal értékesítését).
A vezérigazgató közölte, a Somogy megyei halászati felügyelőség az MTI megkeresésére kezdeményezte a kifogásolt szabályozás módosítását az MGSZH-nál. A közelmúltban a BHNP részére elküldött állásfoglalásban a hivatal indokoltnak nevezte a rendelet módosítása iránti igényt, és beszámolt az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság felé tett módosítási javaslatáról is. Ez arra épít, hogy a kistermelőnek regisztrációs kötelezettségük van. Ennek értelmében javasolja feltüntetni forgalmazáskor, hogy a hal halászati vagy haltenyésztési tevékenységből származik-e. Az uniós jogszabályokkal összhangban érvényesítenék azt a kitételt is, hogy horgászati tevékenységből származó hal forgalmazása tilos.
 
Forrás: Hirszerzo.hu
 
Édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) a hazai vizekben  
 
Sokan nem tudják, de az édesvízi medúza Magyarországon is előfordul. Apró termetű, néhány centiméteres, átlátszó, medúza formájú élőlényekről van szó, amelyek lüktető mozgással úsznak a vízben. Általában, a kristálytiszta vízben lehet őket megtalálni. Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában. Valamikor az 1920-as évek elején Délkelet-Ázsiából kerültek Európába, valószínűleg úgy, hogy akváriumból valamilyen természetes vízbe jutottak vagy az állatok, vagy a petéik. Ezek az állatok egyáltalán nem jelentenek semmiféle veszélyt az emberre. Rendelkeznek ugyan apró, mikroszkopikus méretű csalánsejtekkel, amelyben méreganyag van, de ezek csak egysejtű, egészen apró szervezetekre veszélyesek, úgyhogy az ember nyugodtan kézbe foghatja őket, semmi baja nem lesz tőle. Magyarországon előforduló populációik, általában kavicsbánya tavakban szoktak megjelenni nagy tömegben és a folyók holt medreiben. 
Hol is találkozhatunk vele ? 
Például: a Szigetközi-Duna szakaszon, a Mályi-tóban, az Omszki-tóban, Gyékényesen, Kis-Tokaji tóban, Palatinus-tóban, Dorogi-tóban, Dráván - de gyakorlatilag az ország területén felbukkanhatnak a tiszta vizekben. Átlagos méretük hazai vizeinkben : 2-4 cm. Szaporodása csak 22C-os vízhőmérséklet felett indul meg.Akvaristák szerint igazán a 22-28C-os lágy vagy közepesen lágy vizet kedvelik, de megélnek kezelt csapvízben is, tehát akváriumban is tarthatók.
 
 Az év hala 2012-ben
 
"Az év hala - 2012" címért folyó verseny, amelyet szeptember közepén indított meg honlapján a Magyar Haltani Társaság, 2011 utolsó napjával lezárult. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett.Elsőségét valószínűleg annak köszönheti, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt.
 A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén már kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére. A Magyar Haltani Társaság arra biztatja a halgazdálkodókat, a kisebb-nagyobb horgászegyesületeket, hogy széles kárászt is telepítsenek az erre alkalmas vizeikbe. Ezzel - amellett, hogy megteremtik a mesék aranyhalának fogási esélyét - a faj hosszú távú fennmaradását is segíthetik. 
 
Forrás: http://haltanitarsasag.uw.hu/azevhala_hu.php
 
Változóban a Balaton halállománya 
 
A tó természet közeli állapotának és az őshonos élővilág sokszínűségének megőrzését és visszarendezését jelölték meg a balatoni halgazdálkodás elsődleges céljaként az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének munkatársai, akik Balaton-kutatási eredményeiket kedden ismertették Budapesten.
A Balaton halállományának helyzetéről Specziár András elmondta, hogy az állomány horgászatilag terhelt, a fogható halállomány közel 60 százalékát kifogják a horgászok. Legnagyobb problémának nevezte, hogy a halas tavi állományok beszöknek a Balatonba, ami egyaránt kárt okoz a természetnek, a termelőknek és a turizmusnak is. Ezért az állomány gyérítésére van szükség. Az állomány kapcsán hangoztatta, hogy angolnából 1965 és 2010 között mintegy 4700 tonnát fogtak ki és értékesítettek.
Ezzel szemben kipusztult a tóból a menyhal, a vágó- és a réti csík, drasztikusan lecsökkent a békák, a rákok és a sügérek állománya. Ezen kívül jelentősen csökkent más, őshonos gazdasági halfajok állománya (mint például a fogassüllő vagy a dévérkeszeg) a táplálkozási konkurencia növekedése és az ivadék kihalása miatt. A sorozatos angolnapusztulások pedig mérhetetlen károkat okoztak és okoznak a mai napig. A szakember kiemelten beszélt a természetes vizeinkbe illegálisan kerülő idegen fajokról és ennek veszélyeiről. Az amur telepítését például sosem engedélyezték a Balatonban, mégis az egyetlen gazdasági faj, amelynek állománya növekszik. A balatoni halgazdálkodás jövője kapcsán fontos nevezte a jó vízminőség elérését és fenntartását is a turizmus miatt, valamint a megfelelő halállomány-szerkezet és halsűrűség kialakítását és fenntartását a tavat látogató évente több mint 40 ezer horgász számára.
A kutató hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a környezeti feltételeket és erősíteni kell a természetes folyamatokat. Ennek legfontosabb lépései a nádasok és a partszakaszok védelme, valamint a korábbi természetes szaporodó helyek helyreállítási lehetőségeinek felmérése. Ezen felül meg kell akadályozni az idegenhonos élőlények bejutását a tóba és ezen fajok csaliként való használatát szintén tiltani kell. A haltelepítés kapcsán elmondta: nagyon fontos, hogy fajtiszta állományok kerüljenek telepítésre és ezt a folyamatot szigorúan ellenőrizni kell.
Az általános horgászati korlátozásokról szólva úgy vélte, a Balaton halállományának védelme és a nyugodtabb szaporodás érdekében ismét be kellene vezetni a korábbi április 20. és május 20. közötti általános horgászati tilalmat, valamint - a szaporodás szempontjából különlegesen értékes partszakaszokon  a horgászat és a csónakázás március 1. és június 15. közötti teljes tilalmát.
 
Forrás: balasport.hu